Magnesiumtekort
Ga direct naar:
- Wat is magnesium?
- Oorzaken magnesiumtekort
- Symptomen magnesiumtekort
- Stress en magnesium
- Magnesium aanvullen
- Magnesium suppletie
- Magnesiumrijke voeding
- Tips bij een magnesiumtekort
- Magnesiumtekort bij ouderen
Wat is magnesium?
Magnesium is een mineraal dat betrokken is bij meer dan 300 reacties in je lichaam. Je kunt je voorstellen dat een magnesiumtekort voor problemen kan zorgen. In dit blogbericht vertel ik je alles over een tekort aan magnesium: de oorzaken, de symptomen en je een tekort kunt aanvullen.
Wat doet magnesium?
- Magnesium zorgt voor de prikkeloverdracht van de zenuw naar de spier;
- Magnesium geeft stevigheid aan het skelet;
- Magnesium is noodzakelijk voor een goede hersenfunctie;
- Magnesium is nodig voor een goede hartspier werking (samen met zijn tegenhanger calcium);
- Magnesium werkt spierontspannend;
- Magnesium is noodzakelijk voor vele stofwisselingsprocessen van calcium;
- Magnesium draagt bij aan de regulering van de pH;
- Magnesium is betrokken bij de normale functie van trombocyten, het remt de bloedstolling;
- Magnesium is van invloed op de productie van adrenaline.
Oorzaken magnesiumtekort
Een magnesiumtekort ontstaat meestal pas na een langere periode. Je lichaam heeft namelijk een voorraad van ongeveer 25 gram. Een magnesiumtekort kan verschillende oorzaken hebben. De meest voorkomende oorzaken van een magnesiumtekort zijn:
- een tekort aan magnesiumrijke voeding
- teveel stress en weinig ontspanning
- een teveel aan alcohol
- een teveel aan fytinezuur
- overmatig diarree en/of overgeven
- niet goed werkende nieren en/of darmen
- een teveel aan calcium
Het kan zijn dat je voldoende magnesium eet, maar dat je lichaam het niet goed kan opnemen. Gezonde darmen met een goede darmwerking zijn essentieel voor de opname van magnesium. Door een te hoge calciuminname (zuivelproducten) kan een verstoorde absorptie van magnesium plaatsvinden.
Symptomen van een magnesiumtekort
Een magnesiumtekort staat ook wel bekend als hypomagnesiëmie en wordt gedefinieerd als de concentratie lager dan 0,7 mmol/l in het bloed is. Je kunt lichamelijke en mentale symptomen ervaren.
Stress en magnesium
Herken je dit? → Een trillend ooglid in periode van veel stress? Dat kan zomaar magnesium tekort zijn!
Magnesium en stress hebben invloed op elkaar. Magnesium zorgt voor ontspanning in je lichaam. Het heeft een kalmerende werking en ontspant je spieren, bloedvaten en hersenen. Als je te weinig magnesium binnen krijgt en veel stress hebt, kan dit voor problemen zorgen. Als je veel stress hebt, verbruikt je lichaam magnesium, waardoor je magnesiumvoorraad afneemt. Tegelijkertijd maakt het magnesiumtekort je gevoeliger voor stress. Het tekort aan magnesium wordt groter en leidt tot meer stress. Een vicieuze cirkel.
Om dit te doorbreken is de eerste stap om stress te verminderen. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan, helaas hebben we dit niet altijd in de hand. Maar tijd maken en prioriteit geven aan ontspanning heb je wél in de hand. Wandel in de natuur, lees een boek, ga in een warm bad en leg je telefoon weg.
Magnesium aanvullen
Een magnesiumtekort kun je aanvullen door de juiste voedingsmiddelen te eten. Soms kun je er baat bij hebben om magnesium aan te vullen met een supplement, bijvoorbeeld in stressvolle tijden.
Om voldoende magnesium werkzaam te hebben in je lichaam is het belangrijk dat je het mineraal voldoende binnenkrijgt én je lichaam de handvatten geeft om magnesium op te kunnen nemen.
Magnesium werkt als co-factor voor de aanmaak van vitamine D. Hierdoor kan een magnesiumtekort leiden tot een vitamine D tekort. Vette vis zoals zalm en makreel bevatten vitamine D en magnesium.
In welke voeding zit magnesium?
Magnesium zit in:
- Groene bladgroenten (spinazie, boerenkool, andijvie)
- Noten
- Bananen
- Avocado’s
- Amandelen
- Walnoten
- Zeewier
- Pure chocolade
Welke noten bevatten het meest magnesium?
Noten zitten boordevol goede stoffen, zoals eiwitten, fosfor en magnesium. In iedere soort zitten verschillende stoffen. Magnesium komt het meest voor in:
- Cashewnoten
- Amandelen
- Paranoten
TIP! Je dag goed beginnen met een magnesiumrijk ontbijt? Bekijk dit havermout recept!
Magnesiumsuppletie
Helaas raakt onze bodem steeds meer uitgeput. Daardoor bevatten groentes en fruit veel minder mineralen en vitaminen als vroeger. Hierdoor krijgen we deze belangrijke stoffen in mindere hoeveelheden binnen. Daarnaast hebben we meer stress, wat onze magnesiumvoorraad uitput. Daarom kan het suppleren van magnesium een uitkomst zijn.
Kun je zomaar magnesium slikken?
Als je gezond bent en geen andere medicijnen slikt, kun je zonder problemen magnesium slikken. Let op dat je de juiste vorm magnesium koopt, niet alle vormen neemt je lichaam goed op! Supplementen zoals magnesium tauraat, bisglycinaat of citraat zijn goed opneembare vormen. De verschillende vormen hebben effect op verschillende processen in je lichaam:
- Magnesium citraat: deze vorm draagt bij aan het behoud van sterke en soepele spieren. En helpt tegen vermindering van vermoeidheid. Deze vorm wordt veel gebruikt bij mensen met een sportieve leefstijl.
- Magnesium bisglycinaat: deze vorm bereikt voornamelijk de hersenen (veel minder de spieren). Deze vorm geeft ontspanning voor het slapen, is goed voor de gemoedstoestand, het concentratievermogen en geheugen.
- Magnesium tauraat: deze vorm heeft een gunstig effect op het zenuwstelsel en de gemoedstoestand en ondersteunt bij een zenuwachtig gevoel.
De magnesium van Bonusan of Vitakruid raad ik aan. TIP! Gebruik de kortingscode ELAVIE10 voor 10% korting bij Vitakruid.
Vermoed jij dat je een magnesiumtekort hebt of twijfel je welke vorm het beste bij jou past? Raadpleeg altijd een specialist. Laat je adviseren door een orthomoleculair therapeut. Neem gerust contact met mij op als je hier vragen over hebt!
Kun je van magnesium beter slapen?
Er zijn verschillende vormen van magnesium. Magnesiumbisglycinaat zorgt voor ontspanning in de hersenen, wat zorgt voor een betere nachtrust. Lig je in bed en ben je veel aan het piekeren. Neem een uur van tevoren magnesiumbisglycinaat in, bijvoorbeeld deze.
- Schrik niet: je kan er flink van gaan dromen! -
Tips bij een magnesiumtekort
Veel aan het piekeren?
Lig je in bed en ben je veel aan het piekeren. Neem een uur van tevoren magnesiumbisglycinaat in. De magnesium zorgt voor ontspanning in de hersenen - je kan er flink van gaan dromen! -
Een (voeten)bad met magnesium zouten
Magnesium kan heel goed via de huid worden opgenomen. Restless leggs of veel stress? Neem een ontspannend warm bad met magnesiumzout. Let op! Als je magnesiumzout koopt moet het de vorm magnesium…. zijn, dit wordt goed opgenomen via de huid. Heb je geen bad? Neem dan een voetenbadje!
Kan een teveel aan magnesium kwaad?
Een teveel aan magnesium komt niet vaak voor, maar kan ontstaan bij patiënten met nierinsufficiëntie die magnesiumzouten krijgen toegediend of magnesiumhoudende geneesmiddelen gebruiken. Een teveel aan magnesium kan leiden tot zwakte, lage bloeddruk en een verstoorde ademhaling.
Een teveel aan magnesium zal niet snel voorkomen door alleen voeding. Alleen bij hoge doseringen supplementen kan dit sneller voorkomen. De ADH (aanbevolen dagelijkse hoeveelheid) van magnesium is voor mannen 350 mg en voor vrouwen 300 mg. Voor zwangere vrouwen is dit lager: 280 mg magnesium en voor kinderen (6 - 9 jaar) nog minder: 200 mg.
Mocht je teveel magnesium innemen zal je lichaam dit uitscheiden via de darmen. Je zal merken dat je ontlasting dunner wordt.
Magnesiumtekort bij ouderen
Ouderen produceren in het algemeen minder maagzuur, waardoor het opnemen van voedingsstoffen minder snel gaat. Hierdoor nemen ouderen magnesium minder makkelijk op. Ouderen zijn daardoor kwetsbaarder voor een magnesiumtekort. Dit geldt overigens niet alleen voor magnesium, maar ook voor andere vitamines en mineralen. Het extra suppleren van magnesium en andere vitamines en mineralen is daarom vaak aan te raden.
Samengevat
Magnesium is een belangrijk mineraal wat bij heel veel processen in het lichaam een rol speelt. Doordat we veel stress hebben en onze bodem steeds verder uitgeput raakt, ligt een magnesiumtekort al snel op loer. Een magnesiumtekort kun je voorkomen door stress te reduceren, magnesiumrijk voedsel te eten en eventueel aan te vullen middels suppletie.